Szöveges átirat

Kiss Tamás a Nyitott Műhelyben

1987. IV. 29.

Először is szívből köszönöm Várhelyi Ilonának a kedves üdvözlését és szinte külön köszönöm azt is, hogy a Nyitott Műhelyben nekem adott első előadási jogot. Én azt hiszem, mindjárt ezzel kell kezdenem, hogy mi is az a Műhely, a mi szellemi értelmünkben. Felnyitom az értelmező szótárt és azt találom benne, hogy a műhely - kisipari munka végzésére való helyiség. Nos, tehát a hely fogalomra vonatkozik, nem a műre. A mű pedig minőség-fogalom. Kérdem, hogy ügyes kézműves munka az irodalmi alkotás, a vers, eltanulható?

Read more...

Megjelenés előtt

Kiss Tamással a rövidesen megjelenő kötetéről beszélget Bakó Endre.
1996. március 26.

A válogatott kötetről, vagy az összes versekről kérdeznélek Tamás bácsi. Milyen szempontok szerint állítottad össze. Ha a Végső szó keresése című kötet fülszövege nem téved, akkor eddig 10 versesköteted jelent meg. Ez lenne a tizenegyedik. Hogyan készült ez az összegző kötet? Egymás mellé tetted az eddigi köteteket, vagy pedig valamilyen más szerkesztési elv is közbeszólt. Hogyan állítottad össze? Én megkaptam tőled a versgyűjteményt, amit nagyjából már ismertem.

Read more...

Kiss Tamás: A versek útján önmagamhoz

Nyitott Műhely, 1990. febr. 26. Debreceni Irodalmi Múzeum
Bevezető és zárszó: Simon Zoltán


Nem akarok most olyan súlyos gondot fölvetni, ami az irodalomtudománynak egyik központi kérdése, hogy a személyiség miként van jelen a műben és mennyire fontos a személyiség ismerete ahhoz, hogy egy műnek a jelentését pontosan föloldjuk és értelmezzük. Mindazonáltal éppen véletlenül úgy jött ki, hogy néhány hét múlva a Magyarországon újra fölfedezett Márairól kell tartanom egy előadást. Ennek kapcsán, most olvasom az esszéit, s nagyon sokat gyötrődik azzal, hogy tulajdonképpen mi az ihlet, mi az, ami az írót arra serkenti, hogy bizonyos belső emóciókat és gondolatokat közkinccsé tegyen, és ha már úgy érzi, hogy ezt közkinccsé kell, hogy tegye, akkor éppen milyen formában tegye azt. 

Read more...

Kiss Tamással Kilián István irodalomtörténész beszélget

1976. szeptember 17. - Debrecen, Garai u. 26.


Kiss Tamás országszerte ismert költő. Életét röviden ő foglalja össze, csak annyit bevezetőként, hogy 1912-ben született Kisújszálláson, Debrecenben tanult felsőfokú tanintézetben, tanítani, pedig a Kossuth Lajos Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumában tanított. Írásai fiatal korában a Nyugatban, a Kelet Népé-ben, a Válaszban, a Napkeletben jelentek meg. Mostanában pedig országos lapokban szokott publikálni. 

Read more...