Városvédő írások

Omló bástya


Egy (jaj)szó a Kistemplomért


A közszólás már gyakorta „Csonka templomnak” hívja. Pedig nem az, csak a torony sisakját fújta el nyolcvan éve a szél, úgy került rá a négy sarok bástya-pártázat. Jó harminc éve, mikor Déry Tibor ott járt, megállt az akkori járdaszigeten és megcsodálta. Ahogy a Nagytemplomra irányítottam a tekintetét, azt mondta: „ez a debrecenibb, ez a Bástya”. Ódonabb szépséget talált a csarnoktemplomban, a magasan felszökő vaskos toronnyal. Ami igaz is, hisz egy évszázaddal előbb már ott állott, 1720-ban egy nagy tűzvész után újraépülve. Azon a helyen mindig templom állt, eleinte imaház, később nagyobb, de mindig ő volt a „kistemplom”. Ma jó másfél méterrel van alacsonyabban a jelenlegi földszintnél: de nem ő süllyedt le, a város-szív domborodott fel körülötte. Feltöltötték. Ő ott áll a helyén. De meddig?

A teljes írás...

Egy régi görög szótár beszél,


avagy a tankönyvek megbecsüléséről


Móricz Zsigmond regényét lapozom, a Bált. Szeretem ezt a könyvet, mert otthon vagyok benne. Varázsa személyes, szinte tárgyi vonzású; ott érettségiztem, ahol ő: Kisújszálláson. Most azért lapozom újra, mert egyre többet hallok az időálló tankönyvek készítéséről, no, és a takarékosságról – úgy általában. Móricz mindig sugallt, eligazított. A regény egy tankönyvsegélyező egylet megalakításával kezdődik a vidéki gimnáziumban. Annyira hiteles, hogy margójára odaírtam az ismert és felismert szereplők nevét.


A teljes írás...

Mentsük meg a legrégebbi polgárházunkat


Látogatás a Széchenyi utcán


Azokon a régi utcákon, amiket a régi tűzvészek szerencsésen megkíméltek, még ma sem ritkák az árkádos, kőlábas házak. Ha az egykori Cegléd utcán, Német utcán, a Péterfián bekukkantunk egy-egy udvarba, a sivár, uniformizált homlokzatok mögött, itt-ott ránk mosolyog a régi Debrecen néhány szép ámbitusával. Kőházak, másfél-, kétszáz évesek, a sűrűbben jelentkező tűzvészek utáni időkből. Valaha Debrecent évtizedenként – ha nem sűrűbben – meglátogatta egy-egy pusztító tűz, amely végigsepert a fél városon. A régi debreceniek gyúlékony anyagokból építkeztek, s ha valahol a vörös kakas felröppent, nehezen tudták elcsípni. Utcasorok, templomok, középületek lettek porrá, hamuvá. Ezért oly ritkaság az átépítetlen, eredeti régi ház, akár a fehér holló.


A teljes írás...